قراضه محبوب میشود؟
عصرمس آنلاین: قابلیت بازیافت مس، این امکان را فراهم کرده است که بدون نیاز به معدنکاری جدید، بتوان مس تولید کرد. دادههای اخیر از مصرف مس در جهان نشان میدهد در سالهای آینده مصرف کنسانتره جای خود را به استفاده از قراضه مس دهد.
«اخبار فلزات» در گزارشی نوشت: استفاده از قراضه از برخی جهات همچون هزینههای معدنکاری و مسائل زیستمحیطی برای تولید مس تصفیهشده، نسبت به کنسانتره ارجحیت دارد؛ با این وجود، طی سالهای گذشته، واحدهای ذوب و پالایش تمایل بیشتری به مصرف کنسانتره بهجای قراضه نشان دادهاند که شاید کسری کنسانتره پیشبینیشده در سالهای آتی، منجر به تغییر مصرف برخی از صنایع مس بالادستی جهان مانند صنایع چین شود. مس بهعنوان یکی از پرکاربردترین فلزات جهان، بیشترین قابلیت استفاده مجدد را دارد و بازیافت مس از دیرباز در جهان رایج بوده است. علاوه بر قابلیت بازیافت مس، مسائلی چون هزینه کمتر بازیابی مس از قراضه در مقابل فرآیندهای معدنکاری و استخراج، منابع محدود مس و کاهش عیار کانسنگها، صرفهجویی در مصرف انرژی، صرفهجویی در حفر گودالهای نگهداری باطله و در نهایت مسائل زیستمحیطی و کاهش انتشار گازها و گرد و غبارهای مضر وجود دارد که ضرورت استفاده از قراضهها برای بازیابی مجدد مس را گوشزد میکند؛ البته حدود 80درصد از حجم قراضههای برگشتی را قراضههای آلیاژی تشکیل میدهند که غالبا طی فرایند ذوب و ریختهگری و بدون نیاز به پالایش، مجددا مورد استفاده قرار میگیرند. نمودار یک، میزان قراضه مصرفشده در جهان طی سالهای 2011 تا 2014 را نشان میدهد.

همانطور که در نمودار یک مشاهده میشود، مصرف قراضه و نرخ بازیابی آن در جهان رو به کاهش است. اختلاف قیمت بین قراضه و کنسانتره، یکی از انگیزههای اصلی واحدهای ذوب و پالایش برای خرید قراضه و شارژ آن به کوره برای تولید مس تصفیه شده است. هرچه از این اختلاف کاسته میشود، میزان مصرف قراضه مسی و آلیاژی نیز کاهش خواهد یافت. از سویی، بازیابی قراضههای برگشتی برای تولید مس تصفیهشده و آلیاژی، سهمی در پایین نگهداشتن قیمت مس تصفیهشده خواهد داشت. اما همانطور که از روند صعودی قیمت مس طی مدت اخیر و همچنین پیشبینی رشد قیمت آن پیداست، چنین انتظار میرود که مصرف قراضه در جهان نیز کاهش پیدا کند. افزایش قیمت مس اگر با افزایش تخفیف فروش قراضه همراه شود، محرکی برای واحدهای ذوب و پالایش خواهد بود تا نسبت شارژ قراضه به کوره را افزایش دهد. همچنین، تعلیق تولید معادن بزرگ اسکوندیدای شیلی و گراسبرگ اندونزی، شاید منجر به رشد اندک مصرف قراضه در جهان طی سالهای آتی شود.

نمودار دو کشورهایی را که بیشترین میزان واردات قراضه مسی در سالهای 2011 تا 2015 داشتند نشان میدهد، این نمودار همچنین مؤید کاهش مصرف قراضه در این دوره است. همانطور که مشاهده میشود، چین بهعنوان بزرگترین واردکننده قراضه مسی، حجم قابل توجهی از واردات و بهتبع آن مصرف قراضه در جهان را دارد. پس از آن آلمان با واردات خالص 121 هزار تن، بزرگترین مصرفکننده قراضه مسی و آلیاژی در جهان محسوب میشود. با توجه به نمودار دو، واردات و در نتیجه تقاضای چین به قراضه رو به کاهش است و این امر میزان تولید مس تصفیهشده ثانویه را کاهش میدهد. البته علاوه بر توسعه و افزایش ظرفیتهای ذوب و پالایشی که انجام شده و یا در دست انجام است، تعطیلی معادن بزرگ مس، کسری بازار کنسانتره در سالهای 2017 و 2018 را افزایش خواهد داد. از این رو، انتظار میرود تا بخشی از کسری کنسانتره پیشبینیشده با مصرف قراضه جبران شود و در نتیجه شاهد افزایش تولید مس تصفیهشده ثانویه خواهیم بود.