کتابت با مس در مصر باستان
عصرمس آنلاین: تلاش گروهی از محققان نشان میدهد مس عنصر اصلی جوهر برای نوشتن در مصر باستان بوده است. مطالعات آنها همچنین نشان میدهد استفاده از مس در جوهر به مدت 300 سال در مناطق مختلف افریقا ادامه داشته است.
نوشتن، مهمترین علت خلق فرهنگ است. نتایج تحقیقات جدید نشان از محوریت داشتن مس در این عنصر حیاتی فرهنگ و تاریخ دارد. براساس پژوهشی که محققان دانشگاه کپنهاگ انجام دادهاند و نتایج آن در شماره اخیر مجله Scientific Reports منتشر شده است، در دنیای باستان مس و نه کربن عنصر اصلی جوهر بوده.
پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ با بررسی پاپیروسهای بهجایمانده از دوران مصر باستان و تهیه عکسهای با دقت بالا از آنها توسط دستگاههای اشعه X به این نتیجه رسیدهاند که مصریان باستان از مس برای نوشتن استفاده میکردهاند. آنها میگویند احتمالاً مصریان باستان برای نوشتن از نوعی جوهر استفاده میکردهاند که حین استخراج مس از کانیهای سولفیدی نظیر کالکوپیریت بهدست میآمده است. این فرضیه قابل تایید است چراکه پیش از این نیز محققان نوعی رنگ آبی را در مقبرههای مصری پیدا کرده بودند که به «آبی مصری» معروف است و پژوهشها نشان میدهد این آبی میتواند از مس ذوبشده یا قراضههای مسی بهدست آمده باشد. از همینرو استخراج و استفاده از مس در مصر باستان در 3000 سال پیش از میلاد مسیح رواج داشته است.
از سوی دیگر، پاپیروسهایی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتهاند متعلق به یک بازه زمانی 300ساله هستند و از نقاط مختلفی از مصر جمعآوری شدهاند. این یافته نیز نشان میدهد این روش تهیه جوهر برای نوشتن در طول سالها در نقاط مختلفی از افریقا رواج داشته است.
این نتایج جدید از آنرو مهم است که نشان از استفاده طولانیمدت از مس در بخشهای مختلفی از زندگی بشر باستان دارد. یافتهای که اطلاعات تازهای در اختیار باستانشناسان معدنی قرار میدهد.